Mandarines amb sabor de mar

Per què unes mandarines són tan diferents d'unes altres? Per què unes ens agraden tant i unes altres ens deixen indiferents? En el cas de Borriana el blau del mar i el verd dels tarongers s'ajunten en un dels horitzons més bells de la costa valenciana. La proximitat dels arbres al mar, sense cap obstacle entre mig, és la clau que explica el sabor únic de les mandarines de Borriana. Veiem-ho en detall.

 

Els quatre factors que intervenen són la terra, el clima, l'aigua i la varietat. La terra és especialment fèrtil, tal com ja van descobrir ibers, romans i àrabs. L'aigua ve directament del riu Millars, sobre la qual Borriana té drets històrics des de l'època de Jaume I i això li permet tenir prioritat sobre altres zones a l'hora de regar. El clima és la clau perquè determina el grau de maduració. El fet de tenir els horts a primera línia de mar evita les temudes gelades però alhora assegura el fred suficient i just.

Pel que fa a la varietat n'hi ha tantes que seria llarg fer-ne la llista. Als nostres horts cultivem la que està considerada com la mandarina valenciana més completa del mercat, la clemenules, i com totes les coses meravelloses és una creació espontània de la naturalesa, una mutació detectada al terme de Nules l'any 1953 d'una altra varietat. La clemenules ho té tot: el color d'una taronja intens, la dolçor justa, la facilitat per pelar-la i és rica en propietats nutritives. Als nostres horts també se'n troben d'altres varietats de mandarina, com la marisol o l'hernandina, i de taronges, com la lane-late o la nàvel. Cadascuna amb la seua història. Cadascuna diferent de les altres.